Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Tri-absidale zaalkerk

Een zaalkerk heeft als schip een zaal: één onverdeelde ruimte. Heel eenvoudige romaanse kerken zijn vaak uitgevoerd als zaalkerk, aan de oostzijde sluit daar dan de absis op aan. Ook in de voor-romaanse periode komen veel zaalkerken voor. In de karolingische architectuur komt het een enkele keer voor dat op een brede zaalkerk drie absiden aansluiten: dit heet een 'tri-absidale zaalkerk'. Van buiten lijken de bredere absis in het midden en de smallere absidiolen ernaast niets bijzonders, dat beeld komt veel voor. Maar wie naar binnen gaat verwacht daarbij dan een middenbeuk en twee zijbeuken. In dit geval klopt dat niet.
Om het nog ingewikkelder te maken konden dergelijke kerken ook nog één of twee annexen hebben (bijvoorbeeld als doopkapel), zijruimten die een vierde, soms een vijfde absis aan de rij toevoegden.
Bij opgravingen is een tri-absidale opzet te voorschijn gekomen in de kerk van Oosterbeek, het enige voorbeeld tot nu toe in Nederland. In Zwitserland, waar meer uit de karolingische periode bewaard bleef, staat in Mistail het mooiste voorbeeld. Misleidend is het bij de Zwitserse oostgrens gelegen Münster: een tri-absidale kerk (met annex), die in de 14e eeuw voorzien werd van arcaden in het schip. Nu staat er dus een karolingische tri-absidale zaalkerk met een laat-gotische driebeukige indeling.




Tekst: Jean Penders, 03-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders